Ιωαννίνα

    Η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ελλάδας σε υψόμετρο 500 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι αριθμεί περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους αλλά και το ότι υπάρχει πανεπιστήμιο (με φυσικό τμήμα) και μεγάλο φοιτητικό δυναμικό δεν έχει οργανωμένη λέσχη ερασιτεχνικής αστρονομίας δυστυχώς.

Όπως όλες οι σύγχρονες πόλεις αντιμετωπίζει έντονο το πρόβλημα της φωτορύπανσης. Η αλόγιστη χρήση φωτισμού που στοχεύει οπουδήποτε αλλού εκτός από το σημείο που θα έπρεπε δυσκολεύει την παρατήρηση κοντά στην πόλη. Giannena From Space Ένας ακόμα παράγοντας που δυσχεραίνει την παρατήρηση του ουρανού είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Η υγρασία στο λεκανοπέδιο είναι πολύ έντονη λόγο της λίμνης αλλά και τις τοπογραφίας της περιοχής. Επίσης οι βροχές και ο ασταθείς καιρός γενικά είναι συχνό φαινόμενο.

Βέβαια υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση της υπαίθρου. Στα Γιάννενα πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να βρει σκοτεινό ουρανό σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη. Τέτοιες περιοχές είναι το Μητσικέλι (βορειοανατολικά της πόλης) αλλά και η Δωδώνη. Βέβαια αν κάποιος θέλει απόλυτα σκοτεινό ουρανό μπορεί να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο και να βρει το μέρος που τον ικανοποιεί μέσα στην οροσειρά της Πίνδου. Δυστυχώς με τα έργα της Εγνατίας και του φωτισμού των κόμβων αλλά και σηράγγων και γεφυρών τα μέρη που κάποιος μπορεί να θαυμάσει τον έναστρο ουρανό έχουν λιγοστέψει ακόμα περισσότερο. Theatro Dwdwnhs

Γεωγραφικό πλάτος (βόρεια) της πόλης είναι 39,39

Γεωγραφικό μήκος (ανατολικά) της πόλης είναι 20,52

 

 

 

Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη των Ιωαννίνων τώρα εδώ.

Αν ενδιαφέρεστε για πρόβλεψη τις επόμενες μέρες πιέστε τον σύνδεσμο εδώ.