Πλαταριά Θεσπρωτίας

25 05 2007

Η εκδρομή έγινε αρκετά μακριά από τα Γιάννενα και συγκεκριμένα ανάμεσα από την Πλαταριά Θεσπρωτίας και τα Συβοτα. Η τοποθεσία μαγευτική με πολύ όμορφη θεά στο Ιόνιο και με χαμηλή φωτορύπανσης. Δυστυχώς το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εξαφάνιζε κάθε σκέψη για παρατήρηση ουρανού στα Βόρεια αλλά ο υπόλοιπος ουρανός ήταν αρκετά σκοτεινός.

vraxwnasΠαρατήρησα τα έξεις.

· Η Αφροδίτη ψηλά στον ορίζοντα σε καλή θέση για παρατήρηση από το σημείο καθώς η δύση ήταν εντελώς ανοιχτή.

· Μ42 πάντα εντυπωσιακό με το τραπέζιο να ξεχωρίζει ξεκάθαρα.

· Ο Κρόνος σε ιδανική θέση αυτήν την εποχή πάντα χαρίζει ξεχωριστές συγκινήσεις . Χρησιμοποίησα Super Plossl 10mm και έναν Barlow 2x. To χώρισμα Cassini φαινόταν καθαρά.

· Προσπάθησα επίσης να εντοπίσω τον Μ51 (Whirlpool Galaxy) αλλά και τον Μ101 (Pinwheel Galaxy) χωρίς αποτέλεσμα με Super Plossl 10mm και Super Plossl 25mm.

· Επόμενος στόχος το Φεγγάρι που είχε αρχίσει να ανεβαίνει στον ουρανό. Δεν χρησιμοποίησα κανένα φίλτρο για την παρατήρηση του.

·Στο τέλος ο Δίας φάνηκε με τους 4 δορυφόρους του 3 από την μια πλευρά του πλανήτη και 1 από την άλλη πλευρά. Ξεχώριζαν πολλά στοιχεία της ατμόσφαιρας του χρησιμοποιώντας και πάλι τον Super Plossl 10mm μαζί με τον Barlow.

dias-plataria

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με Nikon coolpix 4200.


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε