Green Laser Pointer

31 05 2007

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου τυχαία ένα από τα Green Laser Pointer που κυκλοφορούν στην αγορά. Το προιν αυτό έχει διχάσει τους αστρονόμους . Άλλοι το θεωρούν ιδιαίτερα χρήσιμο και άλλοι ένα από τα πολλά σκουπίδια που κυκλοφορούν ελευθέρα στην αγορά.

green laser pointer

Η εξωτερική του συσκευασία σιδερένια πολύ προσεγμένη και στιβαρή . Έχει χώρο και για τις μπαταρίες και είναι έτοιμο για χρήση . Οι πρώτες εικόνες πολύ ικανοποιητικές.

Στην συνεχεία το έβγαλα για την πρώτη δόκιμη. Πραγματικά εντυπωσιακό. Η γραμμή φώτιζε ακριβώς μέχρι το σημείο που ήθελα. Ακόμα και με φεγγάρι στο 70% είχε αρκετή ισχύ για να φτάσει εκεί που θέλω. Η δέσμη φωτός ήταν πολύ λεπτή και δεν δημιουργούσε προβλήματα ούτε στην νυχτερινή όραση αλλά ούτε γενικά φωτορύπανσης στο χώρο. Το δοκίμαζα αρκετή ώρα.

Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι ένα πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς . Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρηστή του από τους αστρονόμους. Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος την χρήση του σαν finder του τηλεσκοπίου!!! Υπάρχουν πολύ αξιόλογα προϊόντα για αυτήν την δουλεία με ελάχιστα χρήματα. (Tetrad)


Ενέργειες

Information

4 Σχόλια

14 06 2007
starobserver

Φίλε Ηλία, πέρα απο την χρήση του για να δείξει κανείς τους αστερισμούς δέν έχει καμμία άλλη χρησιμότητα ενώ τα αρνητικά του είναι πολλά.
Είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο για την όραση μιας και είναι ισχυρότερο από τα συνηθισμένα κόκκινα laser, καταστρέφει τις αστροφωτογραφίες και ναι επηρεάζει την νυχτερινή όραση. Για ερευνητής όπως πολυ σωστά είπες κάποιος απο τους 1x ερευνητές είναι προτιμότερος.
Στα αστροπάρτυ στις ΗΠΑ απαγορεύεται η χρήση του.

15 06 2007
hlka

Κ Γιώργο απλά προβληματίζομαι για το αν σαν εκπαιδευτικό εργαλείο αξίζει. Γενικά δεν θέλω να καταδικάζω κάτι εύκολα. Δυστυχώς δεν το έχω ακόμα , και δεν το είχα δοκιμάσει για την νυχτερινή όραση αλλά πιστεύω σίγουρα πως θα την επηρεάζει καθώς ήταν πολύ ενοχλητικό και έντονο. Εύχομαι να μην γεμίσει ο τόπος με τέτοια αντικείμενα πάντως..

6 12 2007
lefteris

nai kai ego poy psaxno na vro kati tetio mipos kseri kanis na moy pi pos tha to apoktiso? to thelo kathara gia piramatikoys logoys opos rithmisi gonion kai projectora eimai zografos kai i epifanies pyo zografizo einai terasties kai kati tetio tha moy eline ta xeria oso anafora tis apostasis mporite na moy pite pos kai poso kostizi afto to (kolokithi) lefteris apo drama eyxaristo

6 12 2007
hlka

Φίλε Λευτέρη η αγορά μπορεί να γίνει απο το πλανητάριο Θεσσαλονίκης .
Κοστίζει 99,00 €
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1238

Αυτό που παρουσιάζω εδώ είναι 5 mv και είναι πάρα πολύ ισχυρό . Σίγουρα δεν χρειάζεσαι κάτι ποιο δυνατό.
Γιατί δεν δοκιμάζεις και τα απλά red laser που κυκλοφορούν στην αγορά μήπως και κάνεις την δουλειά σου;; Πχ στο δικό μου με κανονικό φωτισμό δωματίου δεν μπορώ να διακρίνω την ακτίνα.
Οτιδήποτε περαιτέρω απορία έχεις ευχαρίστως να σε βοηθήσω.

Σχολιάστε