Αστεροσκοπείο Ζαγορίου – Εκδηλώσεις 2008

28 03 2008

Η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Ιτς Καλέ το Σάββατο 12 Απριλίου 2008 θα αναβληθεί τελικά καθώς ο καιρός προβλέπεται συννεφιασμένος σύμφωνα με το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών. http://www.meteo.gr/

Νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα μόλις οι συνθήκες το επιστρέψουν.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου, σε συνεργασία με την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συνδιοργανώνουμε μια βραδιά κοινού στα Ιωάννινα στο Ιτς Καλέ, παρατήρησης του Κρόνου και Σελήνης. Ερασιτέχνες αστρονόμοι θα στήσουμε τα τηλεσκόπιά μας για το σκοπό αυτό το Σάββατο 12 Απριλίου.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει μόλις νυχτώσει περί τις 21:30 και θα ολοκληρωθεί στις 23:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο hliaska@gmail.com

clip_image002.jpg
Ο Κρόνος από το 1996 μέχρι το 2000

Για το ενθουσιώδες κοινό που θέλει να κοιτάξει με το τηλεσκόπιο σου, η εμπειρία της άμεσης σε πραγματικό χρόνο παρατήρησης του πλανήτη Κρόνου είναι ανεπανάληπτη.

Η πρώτη ματιά είναι μία συγκλονιστική εμπειρία. Χρειάζεσαι λίγο χρόνο να χωνέψεις ότι αυτό που βλέπεις υπάρχει πραγματικά εκεί έξω, ότι δεν είναι μία ζωγραφιά. Το φωτεινό σημάδι στον ουρανό, μέσω του τηλεσκοπίου αποκάλυψε ένα ξεχωριστό κόσμο. Πράγματι έχει δαχτυλίδια! Περιβάλουν τη σφαίρα του πλανήτη κάνοντας εύκολα αντιληπτό το τρισδιάστατο της εικόνας. Τη στιγμή που παρατηρείς τον Κρόνο συνειδητοποιείς ότι και εσύ απλά στέκεσαι σε μία παρόμοια σφαίρα στην απεραντοσύνη του διαστήματος.

Τώρα είναι μία εξαιρετική χρονική στιγμή να παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο. Ήταν σε αντίθεση, δηλαδή κοντύτερα στη Γη στο τέλος Φεβρουαρίου, μα και όλο τον Απρίλιο το φαινόμενο μέγεθός του παραμένει αρκετά μεγάλο. Αν έχετε παρατηρήσει τον Κρόνο τα τελευταία χρόνια η πιο εμφανής διαφορά το 2008 είναι ότι τα δαχτυλίδια φαίνονται πολύ στενότερα. Η κλίση τους σε σχέση με την οπτική μας γωνία ήταν η μέγιστη (27°) κατά το 2003. Τώρα είναι περί τις 9° και όλο και συγκλίνει για να φθάσει την 1° στο τέλος του έτους. Όταν τελικά διασχίσουμε το επίπεδο των δαχτυλιδιών τον Σεπτέμβριο του 2009 θα τα βλέπουμε από το πλάι και θα εξαφανισθούν εντελώς. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 για να ξαναδούμε τον Κρόνο όπως σήμερα.

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου αποτελούν έναν από τους πλέον λεπτούς σχηματισμούς γνωστούς στην επιστήμη. Από άκρη σε άκρη θα έφθαναν από τη Γη στη Σελήνη και όμως το πάχος τους μετά βίας ξεπερνά τους ακροβάτες ενός θιάσου να στέκονται ο ένας στους ώμους του άλλου. Τα περισσότερα από τα σωματίδια πάγου που συνιστούν τα δαχτυλίδια κυμαίνονται από το μέγεθος μιας πέτρας μέχρι το μέγεθος ενός σπιτιού.

clip_imasge002.jpg

Ο Κρόνος το 1997


Ενέργειες

Information

14 Σχόλια

28 03 2008
Κώστας Σακκάς

Ευχαριστώ για την ανάρτηση Ηλία,

Μου φαίνεται θα κάνουμε το blog σου σημείο αναφοράς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στα Ιωάννινα. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι παρόμοιο.

Παρακαλώ όποιος ερασιτέχνης αστρονόμος επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση ας επικοινωνήσει μαζί μου στο ksakkas71@gmail.com ή με τον Ηλία.

Η παρουσία σας ακόμη και χωρίς τηλεσκόπια είναι απαραίτητη αφού είναι χρήσιμο σε κάθε τηλεσκόπιο πέρα από τον χειριστή να υπάρχει και κάποιος να απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού.

Για όποιον ερασιτέχνη ενδιαφέρεται, προτείνω καφέ στο Ιτς Καλέ την Κυριακή στις 12:00.

Κώστας Σακκάς

ΥΓ. Ηλία για τους κανόνες του copyright συμπλήρωσε στο ποστ για τις φωτογραφίες
curtesy NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Εδώ

29 03 2008
Tasos

Kalhmera.Uparxei sullogos astronomias sta Giannena? Kanete kapoies sunantiseis ?

29 03 2008
hlka

kalhmera! Den uparxei sullogos sta Giannena akoma.Mporeis na enhmerwnesai apo to blog gia pithanes sunantiseis. Twra to xeimwna den uphrxe drasthriothta idiaitera logo kairou sthn perioxh mas. Na ertheis sto its kale na ta poume kai apo konta.

Kwsta oi foto to grafoun apo pou proerxontai epanw tous opote den uparxei provlhma se sxesh me to copyright.

2 04 2008
kossak

Ηλία τα νεότερα είναι ότι η εκδήλωση του Σαββάτου 12 Απριλίου 2008, οριστικά θα γίνει στο Ιτς Καλέ.

Η 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Αστεροσκοπείο Ζαγορίου συνδιοργανώνουν την εκδήλωση
σύμφωνα και με το Δελτίου Τύπου του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου που σου έστειλα με email (Εδώ)

Επικοινώνησες με άλλους ερασιτέχνες, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν;

2 04 2008
hlka

Ναι Κώστα επικοινώνησα. Υπάρχει ενδιαφέρον. Θα τους ειδοποιήσω πάλι μιας και βγήκε τελική ημερομηνία και ώρα και θα σε ενημερώσω.
Το μόνο που μένει είναι να ευχόμαστε να μην μας τα χαλάσει ο καιρός !!!

9 04 2008
kossak

Η πρόβλεψη μέχρι στιγμής για τον καιρό του Σαββάτου είναι “Συννεφιασμένος”.

meteo

Ακόμη και αν παραμείνει έτσι, είναι μία ευκαιρία να γνωριστούμε οι ερασιτέχνες αστρονόμοι πίνοντας ένα ποτό στο καφέ που λειτουργεί στο χώρο του Ιτς Καλέ.

Από παρόμοια εκδήλωση παλαιότερα στο λόφο του Φιλοπάππου στην Αθήνα,
παρά τη συννεφιά ήρθε κόσμος και αποζημιώθηκε μια και κατά διαστήματα άνοιγε ο καιρός.

10 04 2008
kossak

2η παγκόσμια νύχτα ανοιχτής αστρονομικής παρατήρησης
η βραδιά του Σαββάτου 12 Απριλίου 2008

Aπό ανακοίνωση του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης
http://www.astrothraki.gr/

“Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός που διοργανώνεται αυθόρμητα από απλούς ερασιτέχνες αστρονόμους όλου του κόσμου. Για δεύτερη φορά ( η πρώτη πάλι τον Απρίλη του 2007) αστρονομικός εξοπλισμός μεταφέρεται σε δημόσιους χώρους, ώστε άνθρωποι από όλο τον κόσμο να στρέψουν τα μάτια τους, τα κυάλια τους και τα τηλεσκόπια τους στον ουρανό για να κατανοήσουν, όπως ο πρωτοπόρος του εγχειρήματος John Dobson, ότι : «δεν γεννηθήκαμε στην πόλη μας, στον νομό μας, στο κράτος μας ή ακόμα και στον πλανήτη μας. Γεννηθήκαμε στο σύμπαν!»”

http://www.sidewalkastronomynight.com/

12 04 2008
kossak

Αν ο καιρός σήμερα Σάββατο είναι όπως εχθές Παρασκευή, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί.
Δοκιμαστικά έβγαλα το τηλεσκόπιο εχθές και αν και με κακή ορατότητα λόγω της σκόνης στην ατμόσφαιρα, διακρίνονταν καθαρά ο Κρόνος

13 04 2008
kossak

Δυστυχώς ο καιρός παρέμεινε συννεφιασμένος όλο το Σάββατο, και δεν επέτρεψε την παρατήρηση με τηλεσκόπιο εχθές το βράδυ.

Πιθανότατα η εκδήλωση, καιρού επιτρέποντος, θα γίνει την Τρίτη 29 Απριλίου 2008, με μεγαλύτερα τηλεσκόπια παρουσία και του Αστρονόμου Νίκου Ματσόπουλου.

14 04 2008
hlka

Ατυχία τελικά. Ο κακός καιρός στα Γιάννενα συνεχίζεται. Φέτος οι μέρες για παρατήρηση ήταν μετρημένες στα δάχτυλα.

25 04 2008
kossak

Εφόσον ο καιρος είναι καλος…

Την Τρίτη 29 Απριλίου 2008 στο Ιτς Καλε, ώρα από 21:00 έως 23:30, θα στηθούν δύο τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου Meade LX200 10 και 12 ιντσών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μαζί μας θα έχουμε και τον αστρονόμο και πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου κ. Νίκο Ματσόπουλο.

29 04 2008
vasilis

Ηλία γεια σου. Τελικά ισχύει για σήμερα βράδυ στο Ιτς Καλέ? Ο καιρός φαίνεται πως θα είναι καλός. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να τα πούμε και πάλι.

Βασίλης.

29 04 2008
hlka

Φυσικά και ισχύει για σήμερα. Εύχομαι να ανοίξει το βράδυ ο καιρός αν και οι προβλέψεις του http://www.meteo.gr και πάλι είναι δυσοίωνες!
Φέτος με καλές συνθήκες οι παρατηρήσεις που έχω κάνει απο τα Γίαννενα είναι ελάχιστες.

29 04 2008
hlka

Για ακόμα μια φορά ο καιρός μας τα χαλάσε.. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί!

Σχολιάστε